Тестостерон - всичко, което трябва да знаете

25 октомври 2020
Тестостерон - всичко, което трябва да знаете

Какво е тестостерон?

Тестостеронът (известен още като "мъжки полов хормон") е важна част от организма на мъжете и жените. Този стероиден хормон се произвежда съвсем естествено в тялото ни – в тестисите и яйчниците. При мъжете той е в значително по-големи количества, което оказва влияние на съзряването и външните полови белези. С възрастта, обаче, нивата на тестостерон при мъжете намаляват, което е съвсем нормална биологична закономерност.

Хормонът Тестостерон е свързан с много от процесите, които се случват в тялото ни. Той влияе върху силата, мотивацията, издръжливостта, репродуктивната система и още. Ето всичко, което трябва да знаете относно ползите, вредите, здравословните нива и значението му. 

Висок тестостерон – стойности

Нормалните стойности на стероидния хормон тестостерон са между 400-600 ng/dL (нанограма на децилитър). Мъжкият организъм е в своя хормонален пик на нивата около 20-годишна възраст. Тези нива започват да намаляват след 30-годишна възраст. За да се поддържат добри стойности на хормона са нужни терапии, диагностика, правилен прием, дозировка и цикли. За свръхвисок и небалансиран тестостерон се считат всички стойности, които надвишават 1070ng/dL.

Ползи при висок тестостерон

Но каква е причината да искаме да се целим към по-високо ниво на тестостерон в кръвта? На практика при наличие на добри стойности на хормона тялото се радва на редица ползи като:

 • по-лесно качване на мускулна маса;
 • по-лесно изчистване на телесни мазнини;
 • повече сила и физическа енергия;
 • повече издръжливост;
 • повече мотивация и самочувствие;
 • по-малко промени в настроението;
 • нормализира кръвното налягане;
 • намалява шансовете за инфаркт;
 • намалява шансовете за свръхнаднормено тегло;
 • по-силно либидо.

Всички тези ползи са от първостепенно значение за трениращите и резултатите, които тялото може да постигне. Това е и главната причина, която следва да ни мотивира да следим за баланса в организма си и стойностите, в които се вместваме. Нивата на хормона наистина са от значение!

Нисък тестостерон – стойности, характеристики и вреди

Ниските нива на тестостерон са характерни за жените, както и мъжете след 30 г. В някои случаи мъжете просто имат хормонален проблем и тогава е наложително да се консултирам със специалист и да започнат строго специализирана терапия. 

Ниски стойности на тестостерон се тези, които падат под 300 ng/dL (нанограма на децилитър). Това се установява чрез специален кръвен тест. След това обикновено се назначава курс на “лечение”. Ниските нива на хормона водят до т.нар. “вреди” – те оказват негативно влияние върху представянето ви по време на тренировки и се забелязват в ежедневието.

Признаци на нисък тестостерон

Но какво се случва с нас, когато имаме ниски нива на тестостерон? При наличие на ниски стойности на тестостерон, организмът среща следните проблеми:

 • малко физическа енергия
 • липса на сила и издръжливост
 • предпоставки за трупане на телесни мазнини
 • загуба на мускулна маса
 • слабо, понижено либидо
 • проблеми с ерекцията
 • по-малко окосмяване и оплешивяване
 • чести промени в настроението, раздразнение, депресия

Ако страдате от част от тези проблеми, то е добре да обърнете внимание на организма си и да проверите дали проблемът не е в нивата на хормоните ви.

Тестостерон на таблетки/хапчета и инжекции

За да повишите нивото на тестостерона в кръвта и да усвоите нови фитнес ползи, е нужно да използвате стероидни продукти. Качествените продукти могат да бъдат под формата на хапчета или инжекции, които са еднакво ефективни в изгарянето на мазнини и качване на мускулна маса. 

Тестостерон на хапчета/таблетки – ползи и вреди при прием

Препоръчително е тестостерон на хапчета (таблетки) да се приема само от мъже. Таблетките са много популярен и предпочитан вариант за балансиране на нивата в кръвта. Таблетките са по-лесни и комфортни за прием, особено при напрегнато и забързано ежедневие. Еднакво ефективни са с инжекциите.

 Тестостерон на инжекции – ползи и вреди при прием

Тестостеронът на инжекции се поставя в мускулите. Според някои изследвания този прием води до по-ниски шансове за развитие на странични ефекти, отколкото оралния прием. Много често инжекциите водят до по-бързо повишаване на нивата на тестостерон и съответно по-бързо достигане до желания краен ефект.

Видове тестостеронови продукти:

 

 • Тестостерон ципионат

 

Тестостерон ципионат е анаболен стероид за инжектиране. Той е с бавно действие, който след нанасяне е в организма около 15 дни. Затова не е нужна и толкова голяма честота на инжектиране – веднъж на 2-4 седмици е напълно достатъчно да постигнете здравословни нива. Основните ползи на Тестостерон ципионат са свързани с покачване на мускулната маса. Не е толкова ефективен за мускулна дефиниция – релеф поради задържането на вода. Представлява синтетична течност, която при нужда може да се комбинира с прием на Болденон / Дека Дураболин и Метан.

 

 • Тестостерон енантат

 

Тестостерон енантат е анаболен стероид, който можете да откриете като разтвор на инжектиране. Разтворът е съставен от функционална група енантатни естери към молекулата на тестостерона, която забавя абсорбцията в кръвта. Достатъчно е да се инжектира веднъж на 2-4 седмици. Основните ползи на Тестостерон енантат са, че увеличава мускулната маса и силата. Силното му действие се забелязва малко след началото на цикъла на прием. В случай, че сте спортист и ви предстои допинг тест, то трябва да знаете, че стероидът може да бъде открит в кръвта до 20 дена след последната инжектирана доза. При нужда може да се комбинира с прием на всички останали стероиди.

 

 • Тестостерон пропионат

 

Тестостерон пропионат е анаболен препарат на маслена основа, който е под формата на  инжекция. Той се отличава с по-бързо действие – видимо нарастване на мускулната маса, повишаване на силата и издръжливостта. Друго преимущество на Тестостерон пропионат е, че почти няма странични ефекти. Работи като стимулира протеиновия синтез в организма между 3-72 ч. след още първата инжекция. Може да бъде част от цикли за релеф и схеми за натрупване на маса. Добре е да имате предвид, че има възможност да ароматизира. На практика трениращите го инжектират през ден. Ако ви предстои допинг тест, трябва да спрете инжектирането поне 3 седмици по-рано. Ако сте в цикъл за релеф, прекъснете приема 10 дни преди състезание. Не забравяйте, че крайната ви цел е да постигнете здравословни нива.

Повишаване на тестостерон при жени – правилен прием

Макар, че наричаме тестостерон “мъжкия хормон”, трябва да подчертаем, че хормонът е от огромно значение и за жените. Той присъства в женския организъм и се създава в яйчниците. От изключително значение за здравето на жените е да бъде в баланс, тъй като хормонът:

 • Отговаря за производството на естроген при жените
 • Стимулира натрупването на мускулна маса
 • Повишава сексуалното желание на жените
 • Грижи се за здравето на костите
 • Поддържа добро психологическо здраве

Добрите стойности за тестостерон в организма на жените са между 15-70 ng/Dl. При повишено ниво на тестостерон при жените се наблюдават проблеми с месечния цикъл, засилено окосмяване и проблеми с бременността. При по-ниско ниво на тестостерон пък месечният цикъл на жените става нередовен, започва загуба на коса, качване на килограми, наблюдават се промени в настроението, дори се увеличава рискът от остеопороза. Напомняме ви още веднъж да следите за нивата на тестостерон в кръвта дори ако сте жена.

Изследване на свободен тестостерон

Вероятно се питате какво означава свободен тестостерон?

Най–голямата част от тестостерона в кръвта ни е свързана с албумин (протеин от черния дроб) и с т.нар. “секс хормон” (SHBG – глобулин, свързващ половите хормони). Малка част тестостерон, обаче, остава несвързан – “свободен”. Тази свободна група е активна и се абсорбира от клетките. Ако стойностите свободен тестостерон са ниски, това оказва негативно влияние върху развитието на мускулите, трупането на мускулна маса, води до раздразнения, ниско либидо и още.

За да се провери хормоналния баланс в организма се прави изследване на нивата свободен тестостерон. Изследването представлява диагностика на венозната кръв, която се взима сутрин, на гладно. По този начин веднага могат да се установят нарушения в нивата, които няма да бъдат отчетени, ако си направите изследване само на общия тестостерон. Препоръчваме този начин на диагностика, за да разберете реалния хормонален баланс в тялото си и действителното количество на хормона. Изследването е добре да се направи както от мъже, така и от жени.

Тестостерон на изгодна цена от Anabolic.bg

В определен момент от своя напредък всеки сериозно трениращ човек се изправя пред въпроса дали да изпробва андрогенен стероид. Независимо дали сте професионален спортист или любител, забележимите ефекти от тестостерона са неоспорими. 

Купете тестостеронови продукти на изгодна цена и с доказано качество от Anabolic.bg. Разгледайте онлайн магазина и сами се убедете в произхода и състава на продуктите. В никакъв случай не правете компромис с качеството и не се доверявайте на хормонални продукти с неясен произход. Съмнителните препарати могат да навредят на здравето ви и да доведат до сериозни здравословни проблеми. Следете за количеството на хормона в кръвта, проверявайте нивата – независимо дали сте мъж или жена.

В уебсайта на Anabolic предлагаме тестостерон на инжекции и таблетки на изгодна цена и най-високо качество. 

След поръчка, получавате хормоналния продукт в оригинална, защитна опаковка с оказани на нея производител и срок на годност. Разгледайте различните видове хормонални продукти и изберете точната за вас формула. Заложете на доказания произход и високо качество. Продуктите ни са в различни ценови класове, подходящи за всеки бюджет. Погрижете са за хормоналните нива във вашия организъм.

14 юни 2021 Мнение за Камагра - същност/действие ефект и прием

На тази страница ще разгледаме лично мнение за Камагра и ефектът от прием на продукта. Ефективен ли е заместителят на Виаграта? Мнение: Струва ли си да се изпробва или има и други по-добри алтернативи? Какъв е ефектът при прием – нека видим според мнението на Филип. Публикуваме мнение за Камагра от Филип Стаменов.

прочети още

3 февруари 2021 Мнение за Левитра желе: По-добър секс стимулант от Виагра?

Споделяме с вас мнението на Васил Иванов за неговия личен опит и впечатления след използване на секс стимуланта Левитра. Васил сравнява и опита си с прием на други секс стимуланти – Виагра. Свободно можете да оставите и вашите мнения и впечатления като коментар.

прочети още

1 февруари 2021 Туринабол - същност, действие/ефект и прием

Статията има за цел да представи Туринабол (Turinabol) е неговата същност, действие и ефект при прием. Намерете цялата обща информация, от която имате нужда. Очаквани резултати, цикъл и излизане от цикъл.

прочети още

1 февруари 2021 Тестостерон ципионат - същност, действие/ефект и прием

Научете всичко за Тестостерон ципионат – същност, действие/ефект и начин на прием. Основна информация за приложението на продукта, правилна дозировка, цикъл и възможни комбинации.

прочети още

19 декември 2020 Хормон на растежа (HGH) - същност, действие/ефект и прием

В статията ще ви разкажем всичко за Хормон на растежа (HGH / HG) – същност, действие/ефект и прием. Нормални стойности, странични ефекти, прием за мъже и жени и още. Програма за излизане от цикъл  примерно комбинации с други добавки.

прочети още

19 декември 2020 Тадалафил / Tadalafil – същност, действие/ефект и прием

В статията ще поговорим за Тадалафил / Tadalafil – същност, действие/ефект и прием. Има ли рискове при прием? Какви са страничните ефекти? Да се приема ли с алкохол? Какви резултати и какъв ефект да очакваме след прием на Cialis? Също така, ще разберем защо трениращите и културистите приемат това “хапче за уикенда”, както и защо Тадалафил присъства в програмите за излизане от цикъл с анаболни стероиди.

прочети още

6 декември 2020 Кломид - същност / действие ефект и прием

В следващата статия ще разгледаме Кломид (Clomid) – неговата същност и особености. Ще обърнем внимание на действието и ефекта при прием на Кломифен цитрат, както и потенциалните странични ефекти, които могат да се появят. Моля, информирайте се за препоръчителните за вас дозировки и програми след излизане от анаболен цикъл.

прочети още

15 ноември 2020 Метан (Метандростенолон / Метандиенон / Дианабол) – същност, действие/ефект и прием

Научете всичко за Метан – наричан още Метандростенолон, Метандиенон или Дианабол.

прочети още

15 ноември 2020 Винстрол - същност, действие/ефект и прием

Научете всичко за Винстрол – същност, действие/ефект и начин на прием. Основна информация за приложението на продукта, правилна дозировка, цикъл и възможни комбинации.

прочети още

20 септември 2019 Какво са анаболите?

Стероиди са синтетични вещества, които имитират мъжките хорони, наречени андрогени. Ето защо, истинското наименование на медикаментите е анаболно-андрогенни стероиди, но за кратко и удобно са наричани анаболи.

прочети още

13 август 2019 Анавар (Оксандролон) - същност, действие/ефект и прием

Научете повече информация за Анавар (Оксандролон) – същност, състав, прием, дозировка, приложение, ефект и действие. Подходящ за мъже и жени.

прочети още

21 ноември 2018 Силденафил - Виагра - Информация

Какво точно е Силденафил - Виагра

прочети още

28 септември 2018 Анаболен цикъл с Туринабол – Схема за соло прием

Turanabol / Туринабол е популярен анаболен стероид сред начинаещите и сред опитните спортисти поради своята уникална ефективност. Има много силен анаболен ефект, което ясно се демонстрира от добрия растеж на сухата маса, повишената физическа сила и издръжливост.

прочети още

28 септември 2018 Анаболен цикъл с Метан (Дианабол) и Стромба (Винстрол)

Пример за първи цикъл за начинаещи бодибилдъри с Дианабол и Винстрол!

прочети още