Често задавани въпроси (FAQ)

КАКВО СА АНАБОЛНИТЕ СТЕРОИДИ?

Синтетични варианти на мъжкия полов хормон тестостерон се срещат под името „анаболни стероиди“. Точният термин за тях е анаболно-андрогенни стероиди. Анаболизмът е процес, при който относително сложни молекули се формират в живите клетки от хранителни вещества с относително проста структура. Анаболните процеси включват синтеза на клетъчни компоненти като въглехидрати, белтъчини и мазнини. „Андрогенен“ се отнася до развитието на мъжки полови характеристики.

 

Анаболните стероиди могат да се използват за лечение на състояния, причинени от дефицит на стероидни хормони като отложен пубертет и състояния, които предизвикват загуба на чиста телесна маса (масата на тялото без мазнините), като рак и СПИН. Но някои спортисти и хора, които тренират, ги използват в опит да подобрят спортното си представяне и/или да подобрят външния си вид.Пълна информация по темата тук

КАК ДЕЙСТВАТ?

Основната причина да се употребяват анаболни стероиди по причини, различни от медицинските, е именно техният анаболен ефект. Най-общо казано анаболизмът означава процесите, чрез които се изграждат сложни биомолекули от по-прости (например изграждане на мускули, създаване на нови клетки, минерализиране на костите).

 

Повечето изследвания на ефективността на андрогенните анаболни стероиди прилагат дози много по-ниски от използваните от хората, злоупотребяващи с тях. Има и други методологически трудности при структурирането на такъв експеримент и по тази причина често резултатите са противоречиви.

 

В изследване, проведено с цел да преодолеят тези проблеми, са взели участие 43 доброволци. В продължение на 10 седмици те са получавали мускулни инжекции с testosterone enanthate. Според резултатите от изследването размерът на мускулите, силата и чистата телесна маса се увеличават при прием на тестостерон дори и без физически упражнения. При съчетаване на тренировки и прием на тестостерон ефектът се усилва. Това изследване показва еднозначно, че супрафизиологични (по-високи от тези, които се срещат естествено в тялото) дози андрогени имат анаболен ефект.

 

Анаболните стероиди имат доста различно действие от останалите вещества, с които се злоупотребява. Те нямат същите остри ефекти върху мозъка. Основната разлика е, че стероидите не предизвикват рязко повишение на нивото на невротрансмитера допамин. Дълготрайната употреба обаче може да засегне същите мозъчни пътища и химикали – включително допамин, серотонин и опиоидните системи. Следователно стероидите могат да имат значителен ефект върху настроението и поведението.

 

Злоупотребата с анаболни стероиди може да доведе до екстремни промени в настроението, включително т. нар „стероиден гняв“ ("roid rage") - епизод на изключително силна, обикновено безпричинна агресия, който наподобява психотичен епизод. Това от своя страна може да доведе до прояви на насилие. Изследователи са наблюдавали и параноидна ревност, силна раздразнителност, делюзии и нарушена преценка, произлизаща от чувство за неуязвимост.

 

КАК СЕ УПОТРЕБЯВАТ?

Има широк спектър вещества, които попадат в класа на анаболно-андрогенните стероиди. Обикновено се приемат орално или се инжектират мускулно, срещат се и под формата на гелове или кремове за втриване в кожата. Дозите, приемани от злоупотребяващите с тях, може да са от 10 до 100 пъти по-високи от тези, които се използват за медицински цели.

 

Обикновено анаболните стероиди се приемат с прекъсвания, а не постоянно. Продължителната употреба на стероиди може да намали чувствителността на тялото към тях (развитие на толеранс) и да накара тялото да спре да произвежда тестостерон. Употребяващите вярват, че с прекъсванията ще избегнат страничните ефекти и ще дадат време на хормоналната си система да се възстанови. Освен това употребяващите често комбинират различни видове стероиди с очакването, че това ще увеличи ефективността им.

 

Няма научни доказателства, че някоя от тези практики намалява вредните медицински последици от тези медикаменти.

ВОДЯТ ЛИ ДО ПРИСТРАСТЯВАНЕ?

Въпреки че не предизвикват същите психологически ефекти като други вещества, те също могат да доведат до зависимост. Експерименти с животни показват, че ако те имат възможност, приемат стероиди, също както правят и с психоактивните вещества.

 

Хората може да продължат да злоупотребяват със стероиди въпреки проблеми със здравето и негативни ефекти върху социалните им взаимоотношения, което показва потенциал за развитие на зависимост.

 

Също така злоупотребяващите със стероиди показват и друг знак за развитие на зависимост – прекарват много време и правят големи разходи, за да се сдобият с веществата.

ОТКЪДЕ ИДВАТ АНАБОЛНИТЕ СТЕРОИДИ?

Историята на анаболните стероиди може да бъде проследена до 30-те години на XX век, преди терминът „стероид“ да започне да се използва. В този период учените са успели да създадат синтетична форма на тестостерон, за да помогнат на мъже, които не произвеждат достатъчно за нормален растеж, развитие и сексуално функциониране. По-късно през Втората световна война изкуствената форма на тестостерона е била прилагана при недохранване на войниците и за подобряване на представянето им.

 

След войната спортисти са започнали да ги употребяват, за да се представят по-добре в състезания. До седемдесетте години стероидите станали популярни не само сред олимпийски атлети, но и сред професионалните спортисти и спортуващите ученици в гимназията. През 1975 г. Олимпийският комитет забранява употребата на стероиди. От 1988 г. в САЩ има наказания за продажбата и притежанието на стероиди. От 1990 г. стероидите там са под федерален контрол. Понастоящем незаконната продажба и употребата на стероиди е все още разпространена сред юноши и възрастни в САЩ.

 

Някои анаболни стероиди са регистрирани в България като лекарствени средства и са достъпни по лекарско предписание, а от аптеките могат да се закупят с рецепта. В същото време повечето такива продукти са регистрирани като хранителни добавки, поради което не подлежат на строг законов контрол. Това създава допълнителни рискове за здравето и живота на употребяващите ги.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас