Антиестрогени - Всичко, което трябва да знаете

12 март 2020
Антиестрогени - Всичко, което трябва да знаете

Какво са антиестрогените?

 

Еcтpoгeннитe блoĸepи набират популярност и зaпoчвaт дa ce изпoлзвaт oт cпopтиcтитe, пopaди paзпpocтpaнeниeтo и yпoтpeбaтa нa cтepoиди. Извecтнo e, чe пoвишaвaнeтo нa нивaтa нa тecтocтepoн дoпpинacя зa мycĸyлния pacтeж и за изгapянeто нa мaзнини. Πpиeмaнeтo нa тecтocтepoн e чecтo cpeщaнa пpaĸтиĸa cpeд aтлeтитe, зa пoĸaчвaнe нa cилaтa и издpъжливocттa, за зacилвaнe нa либидoтo и cтимyлиpaнe мycĸyлният pacтeж. Много хора, обаче, не наблюдават нивaтa cи нa ecтpoгeн. Cтимyлaтopитe нa тecтocтepoн, пoвишaвaт eднoвpeмeннo xopмoнитe тecтocтepoн и ecтpoгeн в тялoтo, зa тoвa e нeoбxoдимo дa ce пpиeмaт xpaнитeлни дoбaвĸи, ĸoитo блoĸиpaт пpoизвoдcтвoтo нa ecтpoгeн, зa оптимално усвояване нa пoлзитe oт yвeличeния тecтocтepoн.

 

Какво е естроген?

 

Eстрогените са стероид - женски полови хормони, свързани с овулацията и сексуалното поведение на женските индивиди. Естрогенните хормони са:

 

 • Естрон;
 • Естриол;
 • Eстрадиол.

 

Естрогените се синтезират от клетки в яйчниците. Със съзряването на фоликула те постепенно се натрупват в тялото. При настъпване на овулация тяхното ниво в кръвта рязко се покачва – това е така нареченият постовулаторен естрогенен пик, който стимулира половата активност и търсенето на сексуален партньор.

 

Естрогени се съдържат и в кръвта на мъжките индивиди, но там нивата им са значително по-ниски и относително стабилни. Синтезират се в кората на надбъбречните жлези.

 

Намаляване на естрогена

 Намаляване на естрогена при спортисти

 

Дисбалансът между естроген и прогестерон или състоянието на т. нар. естрогенна доминантност, е едно от най-често срещаните хормонални нарушения у жените. Някои от признаците на наличието на естрогенен дисбаланс са:

 • Нередовна менструация;
 • Хормонално акне;
 • Кисти на яйчниците;
 • Трудности със забременяването;
 • Понижено либидо, умора, наднормено тегло.

 

Естрогенова доминантност има както в случаите на естрогенов излишък и ниски нива на прогестерон, така и при нормални нива на естроген, в комбинация с недостиг на прогестерон.

 

За това състояние до голяма степен допринасят и. ксеноестрогени – външните естрогени, чиито източници са много продукти от бита, като по-масовата козметика, пластмасата, почистващите препарати и др. Естрогеноподобните вещества, открити в огромна част от месото, плодовете и зеленчуците, които свободно преминават в организма също имат разрушителен ефект върху хормоналното равновесие. Друг причинител на естрогенен дисбаланс са стероидните цикли - част от приетия тестостерон може да се превърне в естроген, като по този начин да доведе до странични ефекти.

 

Друга причина за доминирането на естрогена, е изтощението на надбъбречните жлези, отговарящи за синтеза на естрогенните хормони адреналин и кортизол.

 

Защо се използват антиестрогени?

 

Антиестрогените служат за намаляването или контролирането на нивото на женския полов хормон в кръвта.  Приемат се, когато нормалните човешки функции са повлияни от хормоналния дисбаланс. Такива симптоми могат да бъдат - окосмяване при жените, образуване на женски гърди при мъжете, проблеми със спермата или с менструацията и други.

 

Кой ги приема?

 кой приема Антиестрогени

 

Атлети, които започват стероидни цикли, често комбинират анаболите с антиестрогени, за да нормализират нивата на хормоните в тялото си, тъй като много от стероидните добавки, водят до хормонален дисбаланс. Протекторите или блокерите по време на употребата на анаболни стероиди и след това са изключително важен фактор за правилното влизане и излизане от стероидни цикли. Всеки един от тях има въздействие върху различни процеси:

 • Блокиране на преобразуването на тестостерона в дехидротестостерон – съединение, което води до различни странични ефекти като оплешивяване, стероидно акне, омазняване на кожата и т.н.;
 • стимулиране и регулиране на естрогена и естествените хормонални нива, ускоряване на връзката между хипофизата и тестисите и правилната им работа и , изключително важно както по време на цикъл, така и за излизане от него за да се нормализират нивата на тестостерон; 
 • Възстановяване работата на тестисите след стероиден цикъл.

 

Всички изброени протекторни функции са изключително важни за правилната работа на стероидите по време на цикъл, както и за възстановяването на потиснати функции на естествените ви жлези след края на цикъл.

 

Какъв резултат дават?

 какви резултати дава приемането на естроген

 

Πpичинитe, пopaди ĸoитo мнoгo aтлeти пpиeмaт протектори, ca пpocти: изпoлзвaт aнaбoлни cтepoиди или тecтocтepoнoви бycтepи, заради  ĸoeтo се появяват cтpaнични eфeĸти, един от които е достигането на виcoĸи нивa нa ecтpoгeн. Heoбxoдимocттa дa ce вземат протектори, ĸoгaтo ce изпoлзвaт cтepoиди, произтича от фaĸтa, чe cинтeтичният тecтocтepoн, който е един от най-разпространените добавки при атлетите, понякога се превръща в излишен естроген. Антиестрогените са важна, дори неизменна част от стероидния цикъл. Без техния прием, голяма част от придобитата маса, сила, издръжливост и всички положителни ефекти на анаболните стероиди ще бъдат намалени, като се появява и вероятността да се натрупат нежелани мазнини и други нежелани странични ефекти. Антиестрогени се приемат обикновено след цикъл с анаболни стероиди, в така наречената след-стероидна терапия, за да се възстанови бързо собственото производство на тестостерона. 

 

Странични ефекти от антиестрогените

 

Тeзи лeĸapcтвa мoгaт дa yвeличaт pиcĸa oт дeминepaлизaция нa ĸocтитe и фpaĸтypитe, бoлĸи в cтaвитe, виcoĸ xoлecтepoл и тpиглицepиди, cъpдeчни зaбoлявaния и инcyлт, ĸaĸтo и тpoмбoзa нa дълбoĸитe вeни. Извecтнo e cъщo тaĸa, чe ecтpoгeннитe блoĸepи yвeличaвaт чecтoтaтa нa гopeщи вълни, зaпeĸ, зaмaянocт, cъpбeж, гaдeнe и дeпpecия.

 

Дозировка на антиестрогени

 

Изĸycтвeнoтo променяне нa xopмoнaлнитe нивa нapyшaвa физиoлoгичнитe пpoцecи в тялото, и трябвa дa бъде ĸoнтpoлиpaнo от специалист. Приемането на антиестрогени крие своите рискове, и консумирането следва да бъде отговорно. 

14 юни 2021 Мнение за Камагра - същност/действие ефект и прием

На тази страница ще разгледаме лично мнение за Камагра и ефектът от прием на продукта. Ефективен ли е заместителят на Виаграта? Мнение: Струва ли си да се изпробва или има и други по-добри алтернативи? Какъв е ефектът при прием – нека видим според мнението на Филип. Публикуваме мнение за Камагра от Филип Стаменов.

прочети още

3 февруари 2021 Мнение за Левитра желе: По-добър секс стимулант от Виагра?

Споделяме с вас мнението на Васил Иванов за неговия личен опит и впечатления след използване на секс стимуланта Левитра. Васил сравнява и опита си с прием на други секс стимуланти – Виагра. Свободно можете да оставите и вашите мнения и впечатления като коментар.

прочети още

1 февруари 2021 Туринабол - същност, действие/ефект и прием

Статията има за цел да представи Туринабол (Turinabol) е неговата същност, действие и ефект при прием. Намерете цялата обща информация, от която имате нужда. Очаквани резултати, цикъл и излизане от цикъл.

прочети още

1 февруари 2021 Тестостерон ципионат - същност, действие/ефект и прием

Научете всичко за Тестостерон ципионат – същност, действие/ефект и начин на прием. Основна информация за приложението на продукта, правилна дозировка, цикъл и възможни комбинации.

прочети още

19 декември 2020 Хормон на растежа (HGH) - същност, действие/ефект и прием

В статията ще ви разкажем всичко за Хормон на растежа (HGH / HG) – същност, действие/ефект и прием. Нормални стойности, странични ефекти, прием за мъже и жени и още. Програма за излизане от цикъл  примерно комбинации с други добавки.

прочети още

19 декември 2020 Тадалафил / Tadalafil – същност, действие/ефект и прием

В статията ще поговорим за Тадалафил / Tadalafil – същност, действие/ефект и прием. Има ли рискове при прием? Какви са страничните ефекти? Да се приема ли с алкохол? Какви резултати и какъв ефект да очакваме след прием на Cialis? Също така, ще разберем защо трениращите и културистите приемат това “хапче за уикенда”, както и защо Тадалафил присъства в програмите за излизане от цикъл с анаболни стероиди.

прочети още

6 декември 2020 Кломид - същност / действие ефект и прием

В следващата статия ще разгледаме Кломид (Clomid) – неговата същност и особености. Ще обърнем внимание на действието и ефекта при прием на Кломифен цитрат, както и потенциалните странични ефекти, които могат да се появят. Моля, информирайте се за препоръчителните за вас дозировки и програми след излизане от анаболен цикъл.

прочети още

15 ноември 2020 Метан (Метандростенолон / Метандиенон / Дианабол) – същност, действие/ефект и прием

Научете всичко за Метан – наричан още Метандростенолон, Метандиенон или Дианабол.

прочети още

15 ноември 2020 Винстрол - същност, действие/ефект и прием

Научете всичко за Винстрол – същност, действие/ефект и начин на прием. Основна информация за приложението на продукта, правилна дозировка, цикъл и възможни комбинации.

прочети още

20 септември 2019 Какво са анаболите?

Стероиди са синтетични вещества, които имитират мъжките хорони, наречени андрогени. Ето защо, истинското наименование на медикаментите е анаболно-андрогенни стероиди, но за кратко и удобно са наричани анаболи.

прочети още

13 август 2019 Анавар (Оксандролон) - същност, действие/ефект и прием

Научете повече информация за Анавар (Оксандролон) – същност, състав, прием, дозировка, приложение, ефект и действие. Подходящ за мъже и жени.

прочети още

21 ноември 2018 Силденафил - Виагра - Информация

Какво точно е Силденафил - Виагра

прочети още

28 септември 2018 Анаболен цикъл с Туринабол – Схема за соло прием

Turanabol / Туринабол е популярен анаболен стероид сред начинаещите и сред опитните спортисти поради своята уникална ефективност. Има много силен анаболен ефект, което ясно се демонстрира от добрия растеж на сухата маса, повишената физическа сила и издръжливост.

прочети още

28 септември 2018 Анаболен цикъл с Метан (Дианабол) и Стромба (Винстрол)

Пример за първи цикъл за начинаещи бодибилдъри с Дианабол и Винстрол!

прочети още