Анти-Естрогени

Какво са Антиестрогени и как действат

 

Основен страничен ефект при употребата на големи дози от определени анаболни стероиди, включително тестостерон, е превръщането на мъжкия хормон в естроген. Това се осъществява чрез действието на повсеместния ензим ароматаза. Той се намира в различни телесни тъкани, включително черен дроб, мускули, мозък и особено периферни запаси от мазнини, като ръцете и краката. При нормални условия малко количество, само 0,3 % от дневна продукция на тестостерон при мъжете се превръща в естроген. Картината обаче се променя, когато някой приема големи дози анаболни стероиди, които увеличават мъжкия хормон в тялото. При тези обстоятелства нивата на женски хормони в мъжкия организъм могат да достигнат по-големи стойност от тези, при жените.

Прочети още

Антиестрогени или протектори наричаме тези продукти, чието действие спира или подтиска производството на така нежелания естроген. Приемът им е важен, дори е неизменна част от всеки стероиден цикъл. Без техния прием, голяма част от придобитата мускулна маса, сила, издръжливост и всички положителни ефекти на анаболите ще бъдат намалени. Протектори се използват, за да се предотврати натрупването на мазнини и появата на други нежелани странични реакции от анаболите. Появата на ароматаза (високи нива на женски хормони при мъжете - ароматизиране) се лекува с Антиестрогени.

За какво се използват Антиестрогени

 

Естрогенът има някои много неприятни странични ефекти, които всеки културист, а и всеки мъж би искал да избегне. Такива са задържане на вода, натрупване на мазнини и развитие на мастна тъкан около зърната на гърдите, познато като гинекомастия. Тези странични ефекти са неприемливи за състезатели по културизъм, така че културистите отдавна търсят най-добрите средства за поддържане на естрогена. Всичко това се получава вследствие от превръщането на тестостерон в женски хормони. Този процес се нарича ароматизиране. Ароматазата е често срещана при прием на анаболни препарати. За това по време и / или след цикъл се прибягва до употребата на специфични медикаменти.

Приемът на Антиестрогени когато употребявате анаболи, не е за подценяване. В много случаи, не само че е препоръчително, а задължително! Част от предлаганите от нас препарати са разработени с друга цел. Тяхното действие обаче, е добре дошло за всеки професионален и непрофесионален спортист приемащ анаболни стероиди. Приемането им играе по-голяма роля преди състезанието, когато състезателят трябва да елиминира възможно най-много естроген, за да покаже добра физика. Но те се приемат и по време на стероиден курс, който се състои от препарати със силно анаболно и андрогенно действие.

Естроген блокери по време на цикъл със стероиди

 

Често, Антиестрогени се приемат и по-време на курс с високо андрогенни анаболни стероиди. Тогава вероятността от поява на странични ефекти свързани с повишаването на женския хормон вследствие на ароматизацията от стероидите е голяма. Естроген блокери се приемат, за да блокират естрогенните ефекти, ако се използват препарати, като Тестостерон, Сустанон, Метандростенолон, Болденон, Флуоксиместерон. Провирон се счита от мнозина за слаб инхибитор на ароматизацията.

Някои Антиестрогени помагат да се предотврати развитието на атрофия на тестисите и десенсибилизация на клетките на Leidig. Такива се използват по време на тежък цикъл, с продължителност повече от 6 седмици. Въвеждането им става между 2-ра и 4-та седмицата или последните 3-5 седмици. Употребата трае до елиминиране на анаболния стероид и след това се прави преход към блокери на естрогенните рецептори.

Антиестрогени след цикъл със стероиди

 

Анаболите имат за цел да увеличат нивата на тестостерон над нормалните граници в тялото. За тази цел се инжектират препарати, които повишават тестостероновите нива в организма. Това носи благоприятно действие и положителни резултати до момента, в който се спре външното прилагане. Допълнителният стимул, който се постига със стероиден прием подвежда тялото. То възприема, че хормонът, който се вкарва на инжекции е достатъчен за него. Това води до подтискане на собственото производство от организма или напълно ограничаване на функциите на жлезите.

Когато жлезите за производство на тестостерон не работят, тялото остава без него след спирането на цикъл. Нужно е време на организма да се възстанови от тази намеса, но периода е дълъг, а постигнатото с анаболите се губи. Освен това се появяват и нежелани странични ефекти. Антиестрогени се приемат обикновено след цикъл с анаболни стероиди, в така наречената след стероидна терапия, за да се възстанови бързо собственото производство на тестостерон. Естроген блокерите потискат ароматазата и запазват голяма част от Вашите постижения. Антиестрогени се приемат по определена схема, гарантираща възобновяването на функциите на жлезите с вътрешна секреция.

Подреди по